1 op de 4 Nederlandse singles: corona is dramatisch voor date leven

Dit is wat de Nederlandse single vindt na een jaar daten in coronatijd

Amsterdam, 08 april 2021 – Hoe voelen singles zich na een jaar corona? Lexa vroeg* het aan de singles in Nederland! En wat blijkt? De single frustreert zich over de huidige situatie, wil graag weer anderen mogen ontmoeten, logt vaker in op een dating app, en een kwart heeft wel eens de regels rondom daten verbroken…

Corona-moe
59%* vindt de huidige corona situatie het ergste wat een single kan overkomen. Vorig jaar, aan het begin van het coronatijdperk, was de gemoedstoestand rondom het daten duidelijk nog anders. Na een jaar met lockdowns en afstand houden, blijkt de moed toch iets meer in de schoenen te zijn gezakt:

– 1 op de 4 singles frustreert zich namelijk over de huidige situatie;
– Waar vorig jaar 81% van de singles hun stemming omschreef als positief, is het dit jaar gezakt naar 71%;
– Daarnaast wordt het ontmoeten van nieuwe mensen het meest gemist: 64% geeft dit namelijk aan! Vorig jaar stond de teller ‘maar’ op 54%.

De evolutie van het daten
Hoewel het daten wat lastiger wordt gevonden door singles, blijven toegewijde singles nog steeds actief op zoek naar een echt liefdesverhaal! Volgens hen kan de liefde vinden echt nog, ondanks de obstakels:

– 41% ziet de crisis als de uitgelezen kans om andere singles beter te leren kennen. 20% geeft namelijk aan dat corona hen deed beseffen dat ze op zoek zijn naar iets serieus;
– Meer dan eenderde meldt dat ze vaker gebruik maken van de datingsite of app dan voorheen;
– Online wordt er ook meer geconnect met anderen dan voorheen. Op Love Sunday (de eerste zondag van het jaar) zag Lexa een toegenomen activiteit van maar liefst 34%** ten opzichte van het voorgaande jaar. Maar liefst 1 op de 3 members was actief die dag;
– De fysieke date is ook aan verandering onderhevig geweest. Waar voorheen een drankje buiten de deur een populaire manier was om te daten, heeft het plaats gemaakt voor virtueel daten of wandelen in het park op gepaste afstand;
– Hoewel de meesten zich netjes aan de regels houden, heeft toch 1 op de 4 deze verbroken om op date te gaan, omdat de lockdown never ending lijkt.

Daten na de lockdown
Na een roerig 2020 voor de single, blijft 2021 ook nog heel onvoorspelbaar. Toch blijkt corona van invloed op het daten. Meer dan de helft van de singles zegt meer waarde te hechten aan de first date na de lockdown. Ze zeggen ook dat ze verwachten meer behoefte te hebben aan authenticiteit en oprechtheid in de liefde. Veel singles (36%) nemen namelijk nu meer de tijd om over hun leven en prioriteiten na te denken.

*intern onderzoek van Lexa dat is afgenomen in februari 2021 onder 1.883 Nederlandse members, vergeleken met een intern onderzoek van Lexa dat is afgenomen in april 2020 onder 1.073 Nederlandse members (boven de 18 jaar)
**Interne gegevens van Lexa: peak sunday 2020 is vergeleken met peak sunday 2021

Sociale media

Contact    Gelieve dit veld leeg te laten.


    Ondersteunde bestandstypen: jpg, png, pdf – niet groter dan 5MB