6 op 10 singles gelooft dat technologie helpt tegen eenzaamheid

Romance tussen mens en robot voor 91% nog een ver-van-hun-bedshow

Amsterdam, 21 februari 2019 – Datingservice Lexa.nl* vroeg bijna 10.000 singles naar de invloed van technologie op online daten. Online je nieuwe liefde vinden lijkt anno 2019 de normaalste zaak van de wereld. Ruim 8 op de 10 (84%) singles maakt het voor vrienden en familie geen geheim dat ze online daten. Naast dat een ruime meerderheid gelooft dat zij dat de digitale revolutie helpt tegen eenzaamheid, heeft het voor 4 op de 10 singles ook een positieve impact gehad op hun dating life. Maar in de verre toekomst een romance tussen mens en robot, dát gaat nog een stapje te ver volgens 91% de singles.

Dat technologie een belangrijke rol speelt in de digitale evolutie van de datingwereld is niet te ontkennen. Lexa onderzocht de status quo van online daten in Nederland. Daaruit blijkt dat een ruime meerderheid van de singles (55%) het makkelijker vindt om iemand online te ontmoeten dan iemand in real life aan te spreken. “Online daten kent voordelen, maar ook nadelen”, aldus seksuologe Eveline Stallaart: “Online kun je gesprekken starten met meerdere mensen tegelijkertijd op hetzelfde moment en zo de kans op succes vergroten. Het nadeel van dit overweldigende aanbod is de keuzestress die kan ontstaan.”

Virtuele datingcoach helpt met vinden van match
Chatbots kunnen singles helpen met gericht flirttips en zo net dat zetje in de goede richting geven. Lara Bot, de virtuele coach van Lexa, was de eerste chatbot op de datingmarkt. Lara helpt singles met het aanmaken van hun profielen en doet suggesties voor een potentiële date. Opvallend detail is dat overtuigend meer mannen (27%) dan vrouwen (15%) aangeven op te staan voor interactie met een online datingcoach. Inmiddels geeft Lara inmiddels elke dag zo’n 20.000 suggesties om members te helpen bij het vinden van hun match.

De toekomst van artificial intelligence (AI)
Singles hebben tegenwoordig een ruime keuze uit tools – apps, events en websites- om hun nieuwe mr. of mrs. right te vinden. Hoe ziet daten eruit in de toekomst als het aan onze singles ligt? Uit het onderzoek blijkt dat singles nog niet helemaal klaar zijn voor AI, 29% van de singles is huiverig voor AI en heeft hier geen vertrouwen in. Swipen met behulp van VR-lenzen of -brillen, laat staan daten met virtual reality, kan 85% van de singles nog niet inbeelden.

Menselijk contact
Laten we eerlijk zijn, een gesprek starten kan soms nog best spannend zijn. Toch hebben we hier liever zelf controle over en voeren we liever echte, menselijke gesprekken. Algoritmes die conversaties starten, zijn nog niet in trek bij 85% van de singles. Singles blijven ook ten tijde van online daten hunkeren naar echte connecties met echte mensen, alleen dan met een beetje hulp van technologie.

*Love Connection is een jaarlijks Europees onderzoek over singles en dating. Het onderzoek is, in opdracht van Lexa.nl, uitgevoerd door TNS en liep van 29 oktober tot 16 november 2018. In totaal hebben 9.704 respondenten tussen de 18 en 65 jaar uit 7 Europese landen (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zweden, Italië en Spanje) meegedaan aan dit onderzoek. Ruim 1.000 singles werden in Nederland geïnterviewd. Het begrip single werd voor dit onderzoek als volgt gedefinieerd: mensen zonder een vaste relatie, ongeacht hun burgerlijke staat. Tijdens de analyse zijn de data zorgvuldig gemeten om de samenstelling van het aantal singles per land, leeftijd en geslacht vast te stellen. Bij de berekening van statistieken op Europees niveau zijn de grootte en samenstelling van de bevolking per land meegenomen.

Sociale media

ContactGelieve dit veld leeg te laten.


Ondersteunde bestandstypen: jpg, png, pdf – niet groter dan 5MB