Awkward Moments Day: Een ode aan alle ongemakkelijke first dates

Onderzoek: 7 op 10 singles laat zich niet uit veld slaan na slechte date-ervaring

18 maart 2019, Amsterdam – We kennen het allemaal wel: het eerste oogcontact met je date, het vallen van iets te lange stiltes, een ongemakkelijke eerste ontmoeting met die leukerd door de gierende zenuwen of de eerste grote boodschap in het huis van je nieuwe vlam. Het gebeurt, maar bezorgt ons ook blosjes op de wangen. Soms loopt een date nu eenmaal anders dan gehoopt, maar singles laten zich hierdoor niet afschrikken blijkt uit onderzoek van Lexa.nl. Voor driekwart van de mannelijke singles en bijna tweederde (62%) van de singles ladies is een slechte ervaring geen reden om de zoektocht naar liefde te staken.


Ode aan alle date-ongemakken!
Vandaag is het Awkward Moments Day. Voor iedereen die zich ooit de ogen uit zijn hoofd heeft geschaamd, is vandaag de dag om al deze awkward moments te vieren. Ongemakkelijke situaties mogen op het moment zelf dan niet zo fijn zijn, maar zorgen achteraf vaak voor de beste verhalen. En daarnaast zegt een ongemakkelijke start niets over het verloop van de date, laat staan de liefdesrelatie. Lifestyle coach Kim vertelt dat na wat over en weer chatten met Rob via Lexa, het moment daar was om af te spreken: “Ik herinner me die eerste ontmoeting op Amsterdam Centraal nog goed, dat moment was zo ongemakkelijk.” Dat alles op zijn pootjes terecht komt -zo blijkt-  inmiddels zijn Kim en Rob ouders van een zoontje.

Awkward moments uit de praktijk
Relatiecoach en seksuologe Eveline Stallaart herkent deze gênante momenten en vertelt:

– Een dame trof een date met een voetenfetish, waarna deze man gedurende de date drukker was met het bestuderen van haar voeten dan een gesprek aangaan met haar.
– Of een dame die dacht af te spreken met een leuke kerel, maar een date bleek te hebben met hem én zijn vriendin. Met de vraag of ze interesse had in een trio.

Locatie, locatie, locatie!
Tijdens het daten zijn er nogal wat ‘first times’ die niet allemaal direct van een leien dakje gaan, vooral bij de eerste date. Het kiezen van de juiste locatie neemt al een hoop zorgen weg. Lianne en Saskia, inmiddels gelukkig samenwonend, planden hun date een eind van huis, waardoor ze een lange autorit voor de boeg hadden: “Het was een lange, ongemakkelijke rit waarin weinig werd gezegd.”

Zo kwamen Raymond en Noortje, die elkaar via Lexa ontmoetten, tijdens hun first date een familielid van Noortje tegen. Oeps…awkward! Wil je dit voorkomen en niet gelijk als nieuwtje van de dag op de familie-groepsapp staan? Ga dan niet voor jouw favoriete kroeg, maar kies voor ‘neutraal terrein’. Zo weet je zeker dat je alleen nog maar oog hoeft te hebben voor elkaar. Je date ontmoeten is immers al spannend genoeg!

Eveline’s advies aan jou luidt dan ook: “Een ongemakkelijke situatie hoeft niet altijd negatief te zijn. Schaam je vooral niet voor deze momenten, want het blijken achteraf vaak juist de beste anekdotes en biedt een uitgelezen kans om het ijs te breken.” Benoem het moment dus gewoon, lach er samen om et voilá, een mooie start van een nieuw liefdesverhaal is geboren. In het kader what doesn’t kill you... 😉

*Love Connection is een jaarlijks Europees onderzoek over singles en dating. Het onderzoek is, in opdracht van Lexa.nl, uitgevoerd door TNS en liep van 29 oktober tot 16 november 2018. In totaal hebben 9.704 respondenten tussen de 18 en 65 jaar uit 7 Europese landen (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zweden, Italië en Spanje) meegedaan aan dit onderzoek. Ruim 1.000 singles werden in Nederland geïnterviewd. Het begrip single werd voor dit onderzoek als volgt gedefinieerd: mensen zonder een vaste relatie, ongeacht hun burgerlijke staat. Tijdens de analyse zijn de data zorgvuldig gemeten om de samenstelling van het aantal singles per land, leeftijd en geslacht vast te stellen. Bij de berekening van statistieken op Europees niveau zijn de grootte en samenstelling van de bevolking per land meegenomen.

Sociale media

ContactGelieve dit veld leeg te laten.


Ondersteunde bestandstypen: jpg, png, pdf – niet groter dan 5MB