Kwart van alleenwonenden zoekt – juist nu – liefde en verbinding met anderen

Nog eens 17% overweegt te starten met swipen wanneer de maatregelen langer aanhouden

Amsterdam, 25 maart 2020 – Hoe kijken Nederlanders tegen online daten aan nu fysiek afspreken even een no go is? Datingservice Lexa* deed onderzoek onder alleenwonenden naar de status van online dating in deze periode van ‘social distancing’. Hieruit blijkt dat 26% van de ondervraagden deze periode als dé uitgelezen kans ziet om elkaar eerst online goed te leren kennen. 44% geeft aan dat fysiek contact doorgaans wel een must is, maar dat ze het nu geen probleem vinden om dat iets langer uit te stellen. Het biedt juist de kans om elkaar eerst online nog beter te leren kennen.

Relatietherapeute en seksuologe drs. Nynke Nijman legt uit dat de behoefte aan daten in een tijd als deze voor iedereen anders is. “Als je geen verbinding kunt maken, kun je je eenzamer voelen dan normaal. Bij alleenwonenden is de kans hierop logischerwijs groter wat confronterend kan zijn. En zeg nu eerlijk, een goed gesprek met je moeder is fijn, maar lang niet hetzelfde.”, aldus Nijman. Maar: “Juist sociaal contact helpt je om uit die bubbel te komen. In de zoektocht naar verbinding is de eerste stap ‘gewoon’ contact maken met een ander. Een manier om dit te doen kan zijn door online te gaan daten.”

Redenen om te starten met swipen
Is de huidige situatie met ‘social distancing’ van invloed in de zoektocht naar liefde? Voor velen is dit geen reden om de zoektocht te staken, zij zoeken juist nu naar die connectie. Op de vraag wat hun overweging zou zijn om zich aan te melden op een online datingwebsite of -app ten tijde van deze ‘solo quarantaine’, gaven respondenten het volgende antwoord:

• Om een nieuwe liefde te vinden (39%)

• Om eenzaamheid tegen te gaan (29%)

• Om in contact te komen met anderen (23%)


Een leuke match, en dan?

Nu alle horeca is gesloten en we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, lijken de mogelijkheden op een leuke date verkeken. Maar dat hoeft niet zo te zijn, 44% van de mannen zegt dat de maatregelen er voor zorgen dat we creatiever moeten zijn, zo ook met daten. Een derde van de vrouwen is het daarmee eens. Nijman: “Mocht er een leuke match uit voortkomen en een klik ontstaan, gebruik deze periode dan om tijd in je match te investeren en elkaar nog beter te leren kennen. Neem het ook niet te persoonlijk als een reactie langer op zich laat wachten. Het kan zijn dat de ander even andere prioriteiten heeft, zoals bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen of omdat ze werken in een vitale sector zoals de zorg”.

 

*Het onderzoek werd in maart 2020 in opdracht van Lexa uitgevoerd door Factsnapp onder 400 Nederlandse eenpersoonshuishoudens tussen de 16 en 59 jaar oud.

Sociale media

ContactGelieve dit veld leeg te laten.


Ondersteunde bestandstypen: jpg, png, pdf – niet groter dan 5MB