Nederlanders spenderen in 2015 768 miljoen aan dating – Het meeste geld wordt uitgegeven aan entertainment

Amsterdam, 22 april 2016 – Nederlanders gaven vorig jaar 11 procent meer uit aan dating dan in 2014. Dat blijkt uit het LoveEconomy onderzoek van Lexa.nl, uitgevoerd door TNS. De totale Nederlandse datingindustrie is goed voor 768 miljoen. Verreweg het meest wordt besteed aan entertainment, restaurants, bars en kroegen. Nederland telde 1,4 miljoen actieve daters in 2015, zo’n 100.000 meer dan een jaar eerder. Gemiddeld geeft men € 33,30 uit tijdens een date.

Datende Nederlanders gingen in 2015 in totaal op 23 miljoen dates waarbij ze bijna 500 miljoen uitgaven aan entertainment, restaurants, bars en kroegen.  “Het verbaast ons niet dat de datingindustrie blijft groeien. Datingservices maken het steeds makkelijker om in contact te komen met andere singles, maar dat neemt niet weg dat de Nederlandse single nog steeds een romanticus is. Dates vinden vaak plaats op gezellige, sfeervolle locaties zoals een restaurant of een barretje en gezien het uitgavepatroon maakt de single er graag werk van”, aldus Emiel Spies van Lexa.nl.

Na entertainment geven Nederlanders met 164 miljoen het meest uit aan kleding (10%), cadeautjes (6%) en de kapper (5%). Dit zijn meer uitgaven in vergelijking met de 120 miljoen in 2014. Een nieuwe categorie in het onderzoek van Lexa.nl is thuis daten. Dat blijkt redelijk populair te zijn. Voor een date in eigen huis geeft de Nederlandse single gemiddeld 34 euro uit. Dit wordt dan besteed aan een intiem diner en wordt er romantisch samen gekookt. In totaal werd er in 2015 49 miljoen gespendeerd aan afspraakjes thuis. Daarnaast geven Nederlanders gemiddeld € 23 uit aan transport, wat gezamenlijk uitkomt op 33,5 miljoen in 2015. Het minst wordt uitgegeven aan cosmetica (2%) en anticonceptie (2%), wat in vergelijking met 2014 redelijk gelijk is gebleven.

Over het onderzoek

Alle berekeningen zijn gemaakt door het Centre of Economic Business Research (Cebr), en gebaseerd op de resultaten uit het Love Geist Onderzoek – een jaarlijkse Europees onderzoek naar singles en dating. Het onderzoek werd uitgevoerd door TNS, in opdracht van Lexa.nl, van 10 november tot 2 december 2015. Er zijn 8251 singles tussen de 18 en 64 jaar uit zes Europese landen (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië en Spanje) geïnterviewd. 1000 singles uit Nederland werden geïnterviewd. Het begrip single werd voor dit onderzoek als volgt gedefinieerd: mensen zonder een vaste relatie, ongeacht hun burgerlijke staat. Tijdens de analyse is de data zorgvuldig gemeten om de samenstelling van het aantal singles per land, leeftijd en geslacht vast te stellen. Bij de berekening van statistieken op Europees niveau zijn de grootte en samenstelling van de bevolking per land meegenomen.

Sociale media

ContactGelieve dit veld leeg te laten.


Ondersteunde bestandstypen: jpg, png, pdf – niet groter dan 5MB