Singles opgelet: Je date heeft het liefst dat je op deze partijen stemt

Amsterdam, 12 maart 2021 – Is je politieke voorkeur van invloed op je liefdesleven? Om deze vraag te beantwoorden deed datingservice Lexa onderzoek* onder Nederlandse singles naar politieke voorkeuren en daten. En wat blijkt? Stem je D66, GroenLinks of PvdA, dan val je het meest in de smaak. Je date heeft namelijk het liefst dat je op een van deze drie partijen stemt. Verder zouden we het liefst met Jesse Klaver of Lilian Marijnissen op date gaan en vinden singles het prima om op een eerste date politieke onderwerpen te bespreken. 

Links versus rechts
Om in de smaak te vallen bij je date zou je op D66 (25,7%), GroenLinks (25,1%) of PvdA (22,3%) moeten stemmen. Kijken we naar het verschil tussen mannen en vrouwen, dan heeft de man voorkeur voor een rechts georiënteerde date en neigt de vrouw meer naar links. Mannen zien namelijk het liefst dat hun date op de VVD stemt, terwijl de vrouw het aantrekkelijk vindt als er op GroenLinks gestemd wordt. De volledige top 3 van mannen en vrouwen is:

Mannen:
– VVD (24,8%)
– D66 (20,6%)
– GroenLinks / PvdA (17,6%)

Vrouwen:
– GroenLinks (32,6%)
– D66 (30,8%)
– PvdA (26,9%)

Politiek als gespreksstof
Bijna de helft van de singles (46,1%) vindt het geen probleem als er op de eerste date over politiek gesproken wordt. En daarbij is driekwart niet bang om hun politieke voorkeur te delen. Zo leer je de ander immers beter kennen.

Het Nederlandse politieke landschap heeft dit jaar een recordaantal van 37 partijen op het stembiljet staan. De keuze is reuze, iets waaruit de Nederlandse tolerantie en openheid ook blijkt. Zo zou maar een klein percentage van de Nederlandse singles (7,5%) afknappen op iemand als blijkt dat hij of zij een andere politieke voorkeur heeft. Een op de vijf (en zelfs 1 op de 4 onder mannen) vindt het juist aantrekkelijk als de ander ergens anders op stemt. Opposites attract, right?

Favoriete lijsttrekkers 
Jesse Klaver is favoriet onder de vrouwelijke singles als het gaat om met welke lijsttrekker ze het liefst op date gaan. Ook hier staat links aan de top, daarna slaat het over op rechts. De nummer twee en drie zijn hier namelijk Mark Rutte en Thierry Baudet. Hoewel de man het liefst een date heeft met iemand die op de VVD stemt, wordt Lilian Marijnissen het vaakst gekozen als de favoriete lijsttrekker om mee op date te gaan. Als we dan toch met ze op date mogen gaan, dan praten we het liefst over natuur en milieu (33,5%), de woningmarkt (35,4%) en de corona-aanpak (37%).

Los van het feit dat politiek een serieus onderwerp is, kan het dus ook een interessant gespreksonderwerp zijn tijdens je eerste date. Zo leer je elkaar goed kennen en weet je meteen of je te maken hebt met boy- of girlfriend material!

*Dit onderzoek van Lexa is uitgevoerd  van 5 tot en met 11 maart 2021 door Panelwizard onder 1009 Nederlandse singles met een leeftijd van 18 t/m 49 jaar.

Sociale media

ContactGelieve dit veld leeg te laten.


Ondersteunde bestandstypen: jpg, png, pdf – niet groter dan 5MB